Wat is geluk – Gelukkig zijn na een depressie

Gelukkig zijn is niet iets vanzelfsprekend. Acht procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat zijn 1 miljoen mensen. Dat zijn behoorlijke getallen. Ook ik viel onder die 1 miljoen mensen.

Voor mensen die gelukkig zijn is het moeilijk om te beseffen wat een depressie is.

Een depressie is niet een keertje somber zijn, verdrietig zijn omdat er iets is gebeurd of gewoon je dag niet hebben. Een depressie is een ziekte van de stemming en gevoelens.

Dysthyme

Na een lang traject heb ik mezelf herkent in de diagnose dysthyme of volgens de DSM-V een chronische depressie. Ik heb lange tijd met klachten rondgelopen. Eigenlijk kan ik me geen tijd herinneren waarbij de donkere wolk niet op de achtergrond sluimerde. Zo af en toe hing hij boven me en maakte hij alles zwart. Na enige tijd verdween hij dan weer en werd het weer wat lichter, maar hij bleef altijd op de achtergrond.

Ik ben er nooit mee naar de dokter gegaan. Ik kon altijd een rede verzinnen om niet te gaan. Er waren mensen die het erger hadden, ik had gewoon teveel stress op school, ik heb het toch goed thuis. Ik kon geen goede rede verzinnen om hulp te zoeken, maar eigenlijk was ik gewoon bang. Doordat ik te lang heb gewacht met hulp zoeken ben ik in een zware depressie gekomen. Nu ik erover schrijf voel ik me weer verdrietig. Niet omdat hetzelfde gevoel weer naar boven komt, maar omdat ik medelijde heb met mijn jonge ik. Alles had zoveel makkelijker geweest als ik hardop had uitgesproken wat er aan de hand was. Als ik maar iemand in vertrouwen had genomen. Als ik maar niet zo stom was geweest om koppig door te lopen.
Uiteindelijk kon ik niet anders dan het bijltje erbij neerleggen en me laten helpen. Werken lukte niet meer en ik hield mezelf staande met ongezonde copings mechanismes.
Na verschillende therapieen en uiteindelijk goede medicatie ben ik er bovenop gekomen.
” Geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Wie gelukkig is heeft een vrolijk, tevreden, ontspannen, verheugd gevoel wat voor de helft erfelijk bepaald is. “

Hardop zeggen dat ik gelukkig ben

Sinds enige tijd durf ik hardop te zeggen dat ik gelukkig ben. Als ik ’s ochtends wakker word is m’n eerste gedachte “we gaan er weer een leuke dag van maken”! Oke, eigenlijk is de eerste gedachte vaak “waarom ben je zo vroeg wakker, jongen?”, maar al snel volgt daar de andere gedachten op. Nu het zonnetje begint te schijnen merk ik dat ik zin heb om naar buiten te gaan. Ik ben maar wat blij dat ik een heerlijk tuintje heb, waar ik mijn bakje koffie drink terwijl de oudste knul heerlijk aan het spelen is. Ik heb energie om een stukje te gaan wandelen. Het voelt niet meer als moeten.
In het verleden vond ik de lente en de zomer niet fijn. Er wordt dan verwacht dat je geniet van het lekkere weer, dat je naar buiten gaat, dat je op het strand een biertje gaat drinken. Ik had daar allemaal geen zin in of zelfs energie voor. Nu ga ik naar buiten bij de eerste zonnestralen en heb ik blaren op m’n handen van het werken in m’n tuintje. Ik vergeet de jongens op bed te leggen, omdat we zo lekker aan het fietsen zijn. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn en erop uit te gaan. Er zijn geen donkere wolken meer op de achtergrond, er zijn geen dagen dat de boel wordt overschaduwd. Eigenlijk schijnt alle dagen de zon. Zelfs als het buiten stormt.

Kan jij eerlijk antwoord geven op de vraag of je gelukkig bent?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge