We zijn toe aan school

Eigenlijk wil ik het nog niet hardop zetten, maar ik en mijn jongens zijn toe aan school. Mijn jongste gaat bijna naar de peuterspeelzaal en over een half jaar zal de oudste naar de kleurterklas gaan. Het gaat allemaal zo snel dat ik er eigenlijk nog niet klaar voor ben dat we de volgende stap maken. Maar stiekem staan we allemaal te springen om deze stap nemen.

toe aan school

Op naar de kleuterklas

Vooral aan mijn oudste merk ik het erg. Hoewel hij nooit zal zeggen dat hij zin heeft om naar school te gaan (peuterspeelzaal) merk ik aan hem dat hij toe is aan school. De dagen duren langer en hij wil meer uitdaging. Waar ik altijd een jongentje had die uren op zichzelf kon spelen, wordt ik nu regelmatig erbij geroepen om hem te helpen met het spel of uit te leggen hoe iets zit.

Morris gaat nu twee ochtenden in de week naar de peuterspeelzaal. Een ochtend heerlijk spelen met de andere kinderen. De eigenwijsheid wordt echter steeds groter. Laatst liep hij al zelf naar school. ‘Ik doe toch voorzichtig en ik kan toch zelf naar school lopen’ zei hij toen ik hem boos toesprak dat hij niet zover voor me uit mocht rennen. Hij wil dingen zelf kunnen en op school zal hij steeds meer uitgedaagd worden om iets nieuws te leren en dingen zelf te doen.

Toe aan de peuterspeelzaal

Ook de jongste staat te springen om te beginnen. Elke ochtend, als we zijn broer naar school brengen, loopt hij voor ons uit en is hij de eerste die de klas in gaat. Hij weet precies te vinden wat hij wil hebben. De Duplo en de auto’s zijn zijn favoriet. Maar voor hij goed en wel klaar zit met al zijn speelgoed til ik hem weer op om mee naar huis te gaan.
Dit keer geen huilende jongen die ik achterlaat in de klas, maar een huilende op mijn arm die de klas niet uit wil.

Owen heeft niet veel leeftijdsgenootjes om hem heen. Hij speelt nu vooral met kinderen die ouder zijn dan hem. Nu hij steeds beter kan praten en zichzelf duidelijk kan maken zullen er voor hem vele voordelen zitten aan de peuterspeelzaal. Niet altijd een oudere broer of oudere nichtjes die hem vertellen wat hij moet doen, maar gelijkwaardige leeftijdsgenootjes waarbij hij zijn eigen ik kan ontwikkelen.

Een slaapje in de weg

Waar Owen een half jaar geleden nog vrij vroeg naar bed ging en ik de ochtend voor mezelf had, als Morris naar de peuterspeelzaal gaat, gaat hij tegenwoordig een stuk later slapen. Hij gaat steeds vaker mee al ik zijn grote broer ophaal. Rond het middaguur begint de moeheid toe te slaan en kan ik hem op bed leggen. Zo heb ik de hele ochtend een dreumes moeten vermaken en in de middag moet ik Morris vermaken die eigenlijk te druk is om binnen te blijven.

Morris heeft sinds een aantal weken dus nieuwe energie als hij uit school komt. De eerste maanden kwam het regelmatig voor dat hij na school even naar bed ging of op de bank in slaap viel. Nu is hij erg enthousiast om ergens heen te gaan. Helaas moet ik hem vaak vertellen dat we de rest van de dag thuis blijven omdat zijn broertje nog slaapt.

Structuur

Waar ik heel erg naar verlang is structuur in mijn leven. Nu is het met de kinderen elke ochtend weer spannend wat ik kan verwachten. Gaan de kinderen mee in mijn plannen of moeten we ons aanpassen, omdat de kinderen hele andere plannen hebben.

Met school komt natuurlijk een dagelijks programma. Op tijd opstaan, kinderen naar school brengen, kinderen weer halen voor de lunch (helaas geen continu rooster) en de middag weer hetzelfde programma. Ik kan mijn dagen weer indelen zoals ik dat wil. Ik heb een strakke planning door het halen en het brengen van de kinderen, maar tussendoor kan ik doen wat ik wil.

En dat ik dan mijn ding kan doen zonder dat de kinderen in de weg lopen. Ja, dat is natuurlijk een heel groot pluspunt. De hele ochtend de tijd hebben om boodschappen te doen, huis op te ruimen bloggen en weet ik veel wat ik allemaal op mijn to-do lijst heb staan. De tijd erna kan ik me dan helemaal op de kinderen storten, zonder nog een hele takenlijst in mijn achterhoofd te hebben.

>> Lees ook: Eerste jaar peuterspeelzaal – Hoe is het bevallen

Waneer merkte jij dat je kind toe is aan school?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge