Weekly Diary #66 – Ons weekje vakantie in Zweden

Vorige week waren wij een weekje op vakantie. Met het gezin een weekje de rust en de kou opzoeken. De vakantie bracht ons naar Zweden. De eerste vliegvakantie dat we met de kinderen zouden doen. Wat vond ik het eng om met ze te gaan vliegen, maar ik keek enorm uit naar een uitstapje naar de kou.

Zaterdag

vliegen met een peuter

De eerste keer vliegen vond ik doodeng. We hadden aan alles gedacht en we hadden met alles rekening gehouden. Toch stond het angstzweet me op de rug. Gelukkig is alles goed gegaan. Op de heenweg tenminste.

>> Lees ook: Vliegen met de kinderen – Mijn angsten

Vakantiehuisje Zweden

We konden om 4 uur pas het huisje in, dus hadden na de vliegreis nog mooi de tijd om boodschappen te doen. Wat was het een mooi huis. Natuurlijk zagen we het niet zo liggen. We kwamen aan in het donker. Het is was daar iedere avond om 15.15 uur al donker.

Zondag

Wandelen door Winter Wonderland

Met twee peuters hebben we de hoop opgegeven om grote wandelingen te maken. Iets wat we vroeger graag deden. Onze eerste wandeling brengt ons dus niet veel verder dan om het huisje heen. Maar heel vervelend was het niet. Door de kou en de rijp om de blaadjes en planten zag het adembenemend uit.

ijskristallen macro

Manlief houdt ervan om macrofoto’s en foto’s van de natuur te maken. Hij kon zijn lol niet op in een omgeving waar alles in de ijskristallen stond. Daarom ook dat ik het niet kan laten om wat foto’s te delen. Ik denk trouwens dat een van deze foto’s binnenkort aan de muur komt te hangen voor een extra kerstig sfeertje.

knackerbröd in zweden

Hoewel we de eerste dag al boodschappen hebben gedaan zijn we natuurlijk van alles vergeten. Daarom vandaag maar weer even langs de supermarkt. Nou, even? De dichtsbijzijnde supermarkt is drie kwartier rijden. Had ik al gezegd dat we in de middle of nowhere zitten?

Maandag

ECHOOOOO

Eén keer gillen in de tuin en je merkt dat er een gigantische echo terug komt kaatsen. Dit vinden de jongens wel wat. Aangezien het eerst volgende huisje een halve kilometer verder ligt laat ik de jongens lekker hun gang gaan. En zo stonden we deze ochtend een half uur ‘ECHO’ te roepen.

Vieze auto

Wat ze in Zweden doen (en waarschijnlijk ook andere landen) is zand op de weg gooien als het heeft gevroren. Dit maakt de weg een stuk stroever en is het nog goed begaanbaar. Het enige nadeel is dat je auto er een beetje vies van wordt. Dit is na drie dagen rijden.

Bij papa op de schouders

Ons kleine mannetje valt natuurlijk tijdens de autorit in slaap en als we eruit gaan slaapt hij nog een beetje door. Het eerste stukje wandelen doet hij slapend op mijn arm. Misschien een beetje zwaar, maar deze gratis knuffeltjes laat ik niet schieten. Als hij goed wakker is wil hij toch liever bij papa zitten. Nu papa eindelijk elke dag vrij is wordt hij flink geclaimed door de mannen.

Boswandeling met twee peuters

Als ook Owen wakker genoeg is wandelen beide knullen vrolijk door het bos. Het leukste is natuurlijk om een kleine afdaling steeds weer af te rennen. Wat een lol.

Zweedse natuur

Wat een heerlijk plekje is dit toch. Het is minder dan een parkeerplaats, maar het is er schitterend. Na het stukje wandelen blijven we in de buurt van de auto. Niet alleen is het fijn voor de jongens dat ze hier lekker hun gang kunnen gaan, maar zo in de buurt van de auto geeft ook wel een veilig gevoel. Je zou toch verdwalen in zo’n groot en koud bos.

Dinsdag

Rots klimmen

Ook vandaag spelen we weer lekker bij het huisje. Heerlijk zo’n week waar niets moet en alles mag. In de tuin is gelukkig genoeg te beleven. Een paar rotsen geven ruim klimgelegenheid voor de jongens om zich uren te vermaken. Zolang de kou het toelaat tenminste.

Straatje verder

Owen zet het op een wandelen. Hij rent liever het pad af. Wieieieie. Leuk zo’n natuurlijke glijbaan. Hihi.

Elandensporen

Oh nee, wat ligt er nu in de tuin. De eerste avond hoorde we grote beesten wegstommelen en we zien nog regelmatig sporen van elanden. Zo ook een hoopje poep, wat de jongens erg fascinerend vinden.

Flinke tuin

De tuin bij het huisje is zo enorm groot. Voor onze kleine man was het nog een flinke wandeling om heen en weer te lopen.

2 broertjes slapen

De jongens slapen in een stapelbed. Morris natuurlijk bovenin. Als je hem vraagt wat hij het leukste vindt aan de vakantie noemt hij 2 dingen, waarvan 1 het stapelbed is. Owen slaapt voor het eerst in een groot bed, onderin het stapelbed. Dit heeft me wat slapeloze nachten bezorgt. Wat als hij er steeds uit rolt? Gek genoeg gaat het super. Alleen het in slaap komen is lastig, maar dat is vooral omdat de jongens bij elkaar op de kamer liggen. Deze avond ging het gek genoeg goed, tot we ze samen aantroffen bovenin het stapelbed. Klein smeltmomentje!

Woensdag

Winter Wonderland

Wat een schitterende omgeving is het toch. Doordat alles onder het ijs zit geeft het echt een winter wonderland sfeer.

Elanden voeren

We hebben 1 activiteit gepland deze week. En dat is een bezoekje aan het Moose Park. Je kan er een soort jeeptour krijgen, maar aangezien de jeep kapot is krijgen we een wandelingentje naar het verblijf van de elanden. We mogen de dieren voeren. Morris voelt er niets voor. Bij het zien van de dieren zet hij het op een brullen. Een combinatie van moeheid, kou en het zien van deze grote beesten maakt het geen leuk uitje voor hem.
Owen heeft nergens last van. Hij vindt het prima. Hij voert zelfs de beesten een appeltje en een banaantje, terwijl hij in zijn andere hand een appeltje voor zichzelf heeft bewaard, die hij rustig opknabbelt.

Boodschappen met een peuter

Na een wat hectisch bezoekje aan de elanden belanden we weer in een supermarkt. Ik vind het altijd leuk om te zien wat er allemaal voor lekkers in een buitenlandse supermarkt ligt. De kids hebben er eigenlijk helemaal geen zin in. Gelukkig zijn nieuwe autootjes altijd een goede optie om de kinderen tijdelijk te vermaken.

In het bubbelbad

En dan hebben we hier het 2e wat Morris zo leuk vond aan vakantie. Het bubbelbad. We hebben een luxe badkamer, inclusief sauna. Je kan wel raden dat we hier heel wat uurtjes hebben doorgebracht.

'baby' knuffelen

Na een lange dag verwacht je dat de kinderen snel op bed liggen. Helaas zijn we iedere avond lang bezig om de jongens stil te krijgen. Het is ook allemaal zo indrukwekkend. Als ik Owen zo slapend in zijn bedje terug moet leggen merk ik hoeveel hij is gegroeid. Hij is niet meer mijn kleine baby.

Donderdag

schoen zetten op vakantie

Jaja, ook in Zweden komt Sinterklaas langs voor lieve kindjes. Owen begint nu ook opeens door te hebben dat er ’s ochtends iets in zijn schoen kan zitten en rent soms vrolijk naar beneden om zijn laars te controleren op een lekker chocolaatje.

Knackerbröd stuur

‘Kijk mama, een stuur!’ Jemig, wat zijn die krackers groot. Een paar jaar terug zagen we hoe knackerbröd op de ouderwetse manier werd gedroogd. Ik kon het dit keer niet laten liggen om zo’n enorm wiel te kopen.

Spelen in de sneeuw

Wauw, het heeft gesneeuwd. Niet heel extreem en omdat het morgen alweer weg is, duiken we vandaag weer de tuin in. Owen weet niet zo goed wat hij ermee moet. Hij zit rustig met zijn autootje te spelen en af en toe te klagen als er een sneeuwvlokje in zijn gezicht dwarrelt.

Grote sneeuwpop

Natuurlijk moet er een grote sneeuwpop gemaakt worden.

Sneeuwballen gevecht

Een met sneeuwballen worden gegooid.

Vuurtje stoken

’s Avond warmen we weer lekker op voor het vuurtje. Morris wilde zo graag het vuur zien en hij mag hem zelf aansteken (met papa natuurlijk).

Vrijdag

Route uitstippelen

Waar zullen we vandaag eens heen gaan? Papa en Morris stippelen de weg uit naar Karlstad.

Ikea Karlstad

Jaja, in Zweden hebben ze ook een Ikea. Voor Owen is het een feestje om daar heerlijk te gaan spelen. Hij neemt het er even van.

Slapen bij mijn peuter

Nog even bij mijn zoon liggen voor we gaan slapen. Thuis prop ik me in zijn kleine bedje, maar hier kan ik lekker languit liggen in het grote stapelbed. Mag ik hier in slaap vallen? Nee hoor, ik slaap liever zonder kinderen, dat slaapt een stuk rustiger. Al kruipt er deze vakantie iedere avond een jongentje tussen ons in.

Zaterdag

Inpakken

En dan moet er weer ingepakt worden. Ik ben er nog helemaal niet aan toe. Ik zou hier zo kunnen wonen. Precies dit plekje, dit huis, deze tuin.
De jongens werken niet echt mee met het inpakken. Zij hebben er ook nog niet echt zin in. Flinke tranen als we tegen Morris zeggen dat we weer naar Nederland gaan. Gelukkig biedt de tv een beetje afleiding.

Noorse trui

Voor we weer naar vliegeld Oslo gaan shop ik nog even voor een Noorse trui. Deze is het niet geworden en stiekem heb ik een beetje spijt. Weet iemand waar je mooie Noorse truien kan kopen?

Met peuter over het vliegveld

De jongens zijn behoorlijk aan hun eind als we op het vliegveld komen. Morris kan niet meer luisteren en Owen huilt om alles. Met het karretje lopen is voor Morris gelukkig wel interessant genoeg om nog een beetje bij ons in de buurt te blijven.

Ontspannen vliegen met peuters

Waar de heenweg zo’n topvlucht was, is de terugreis drama. Owen heeft bij het opstijgen enorme diaree. Alles zit onder en ik probeer de stoelen te sparen door alles te bedekken met natte doekjes. Als de riemen los mogen ren ik met hem naar het kleine wc hokje om hem een schone luier aan te doen. Helaas heb ik verder geen verschoning. Gelukkig krijgen we van het personeel van KLM heel veel dekentjes om hem warm te houden. En ik krijg een extra flesje wijn om de vlucht nog een beetje door te komen.

Bijna thuis

Eindelijk, we zijn weer thuis. En nu snel naar huis, warme kleren aantrekken en ons bedje in duiken.

>> Lees ook: Weekly Diary #65 – Inpakken voor vakantie en ID-kaart kwijt

Ben jij weleens in Zweden geweest?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge