Weg met de implanon!

Zo’n 6 maanden geleden liet ik dit implantaat in mijn armen zetten. De implanon zou mij veel pijnverlichting moeten geven en hopelijk zou de menstruatie geheel uitblijven. Dit is wat bij de meeste mensen de implanon voor uitwerking heeft. Helaas verliep het bij mij iets anders.

De buikpijn rond de menstruatie was na mijn tweede bevalling zo heftig dat ik een half jaar geleden weer besloot om aan anticonceptie te beginnen. Ik vond het geen leuk idee. Toch ging ik, na een paar dagen met flinke pijn op de bank te hebben gelegen, overstag. Na overleg met de huisarts besloot ik de implanon te nemen. Een week later werd deze gezet en ik had goede hoop dat dit het zou zijn.

Lees ook >> De pil – Ik wil niet, maar toch doe ik het

Ervaring met de Implanon

Het liep helaas heel anders. Waarom ik niet voor de prikpil of spiraaltje had gegaan, was omdat mijn moeder en zus hier slechte ervaringen mee hebben gehad in de vorm van heftig bloeden. Bij mij was dit helaas het geval bij de implanon.

2 weken na het plaatsten van de implanon begonnen de bloedingen. Minder pijnlijk en minder heftig dan een normale menstruatie en ik hoopte dat het snel zou ophouden. Helaas bleef het aanhouden. Na 3 maanden kan je pas zeggen wat de implanon werkelijk met je doet, dus ik zette nog even door. Het bloeden werd minder en ik vierde al een klein feestje. Helaas kwam er na één dag niet licht te hebben gebloed een tweede golf. Heftiger dan ooit was ik ongesteld. De cup hield het nog geen halve dag vol.

De afspraak bij de huisarts zorgde ervoor dat ik een extra pil zou nemen om het bloeden te stoppen. Ik wilde graag dat de implanon bij mij zou werken en ik geen gedoe zou hebben met het slikken van pillen en de maandelijkse klachten. De pil werkte in enkele dagen en eindelijk was ik niet meer ongesteld. Ik laste een stopweek in om te zien of het al zou uitblijven. Helaas. Toch maar weer een nieuwe maand doorgaan met het slikken van de pil.

Lees ook >> Ervaring Implanon – Ruim 60 dagen bloeden.

implanon na verwijderen

Verwijderen

Op het moment dat je een doorbraakbloeding krijgt, terwijl je twee middelen anticonceptie gebruikt, weet je dat het goed mis is. Daarnaast waren de bijwerkingen enorm. Ik kon enorm chagrijnig zijn, had altijd honger en zo nu en dan dook de bekende buikpijn de kop op. Het was duidelijk dat de implanon mij niet veel goeds kon doen. Wel moet ik erbij zeggen dat de bijwerkingen pas heftig werden toen ik de extra pil ging slikken. Van alleen de implanon heb ik, naast het bloeden, bijna geen bijwerkingen ervaren.

Ik maakte een afspraak met de arts en een halve week later kon ik langskomen om hem eruit te halen. Het was nog een heel karwei. Het staafje zat vrij diep in mijn arm en hij kon hem met moeite vinden. Het was flink wroeten om de implantaat te vinden.

Met een goede verdoving en een gezellige arts was het eerlijk gezegd geen probleem. We hebben hele gesprekken gehad over de kinderen, sinds zijn vrouw net bevallen was van zijn tweede kind. Als ik iets leuk vind is het praten over kinderen 😉 . Ook leerde ik zelfs nog waar de beste sushi te halen is. Ook niet geheel onbelangerijk.

Eindelijk had hij het kleine staafje gevonden en was het nu de moeizame taak om hem eruit te plukken. Nieuwsgierig dat ik was zat ik er, via de frontface camera van mijn telefoon, met mijn neus bovenop. Wat een opluchting toen hij liet zien dat het staafje uit mijn arm stak (ik zal je de foto’s besparen). Alleen nog even dicht hechten en omdat de wond iets dieper en breder was én ik de dag erna zou gaan kamperen werden er drie hechtingen gezet. Vermoedelijk dus een stuk meer dan normaal.

Wat was ik blij dat dat vervelende staafje eruit was. Ik had zo’n goede hoop dat ik het middel zou zijn, maar helaas werd mijn nachtmerrie werkelijk.

hechten

Hoe is het nu

Van de wond heb ik gelukkig weinig last gehad. Het was zelfs een stuk minder gevoelig na het eruit halen, dan bij het erin zetten. De hechtingen heb in er heel eigenwijs eerder uit gehaald, onder luid protest van manlief (aangezien ik bleef zeuren haalde hij de hechtingen er toch voor me uit). Ik werd echt gek van het trekken en het jeuken. Na het verwijderen van de hechtigen was dat gelukkig over en is de wond alsnog mooi dichtgegroeid.

hechtingen na implanon

De hormonen zaten nog wel even in mijn lijf en ik merkte dat mijn lichaam flink was ontregeld. De pil, die ik zou blijven gebruiken, heb ik ook tijdelijk gestopt, om mijn lichaam even bij te laten komen.

Na de stopweek, waarin de menstruatie wel minder pijnlijk was, maar langer dan normaal aanhield, begon alles weer normaal. Mij eetlus neemt langzaam af (Met drie kilo extra ben ik daar heel happy mee). Ook ben ik veel minder moe. Ik kom makkelijker mijn bed uit en ben minder snel buiten adem.

Ik voel me nog niet helemaal de oude en zal hoogstwaarschijnlijk van de pil lichterlijke bijwerkingen hebben. Zolang de maandelijkse pijn een stuk minder is of hopelijk weg, ben ik daar tevreden mee.

Wat is jouw ervaring met de implanon?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge