Weg met de speen!

Bij de geboorte van mijn oudste zoon merkte ik in de eerste dagen al dat hij een enorme zuigbehoefte had. Een speen wordt afgeraden als je borstvoeding wil geven, dus ik had deze dan ook niet aangeschaft. Ik vond het ook niets een speen. Dan loopt zo’n prachtig kereltje rond met een grote gekleurde speen in zijn mond. Na twee dagen met mijn vingen in zijn mond te hebben gelegen ben ik toch gezwicht en kreeg hij een speen.

Al mijn voornemens heb ik niet waar kunnen maken. “Binnen een paar maanden zou ik de speen afbouwen, als hij kan lopen mag hij geen speen meer, de speen is alleen voor in bed”.

Lees ook >> Hoe mijn peuter weer goed ging eten

speen

Met de komst van nummer twee is het afbouwen van de speen helemaal op de lange baan geschoven. Stel je voor dat we hem net zonder speen hadden gekregen en hij uiteindelijk de speen van zijn broer pikt. Dan kan heel het circus weer opnieuw beginnen. Ondanks dat een kind zijn zuigbehoefte na een jaar minder wordt, had meneer bij zijn tweede verjaardag nog een speen.

Kleine broer is minder afhankelijk van de speen en alleen in bed heeft hij hem af en toe nodig. Hierdoor hebben we al meerdere keren geprobeerd om regels aan het gebruik van de speen te stellen. Alleen in bed of in de auto hielden we een week vol. Je kon de speen met geen mogelijkheid afpakken en had je hem en legde hem in zijn kamer dan pakte hij hem zelf een uurtje later zelf uit zijn kamer. De keren dat we de speen verstopte wist meneer er altijd een tussen het speelgoed of onder zijn bed vandaan te vissen. Elke nieuwe poging om regels aan het gebruik van de speen te stellen resulteerde in een grote mislukking. Nu hij ruim twee jaar is moest het er toch van komen. De speen moest worden weggegooid.

Eerst op vakantie

In de zomermaanden gebeurt veel en als mij iets is bijgebleven van alles wat ik op internet heb gelezen is dat, als je grote veranderingen bij kinderen door wil voeren, het leven weer rustig en vertrouwd moet zijn. Vakanties die in het verschiet stonden maakte het niet een ideale situatie om de speen af te bouwen. Dan maar na de vakantie. Na onze Engeland vakantie hebben we beide nog een week vakantie en kunnen we ons dus als team inzetten om de strijd tegen de speen aan te gaan.

In de prullenbak

De speen moet echt weg. Geen geneuzel met afbouwen, aangezien dit tot nu toe alleen maar heeft gefaald. Cold Turkey wordt de aanpak en alles gaat in de prullenbak. Alleen voor kleine broer houden we wat achter de hand.

Het hele huis zoeken we door naar verdwaalde speentjes en meneer krijgt er 5 om weg te gooien. Hij pakt zijn 3 favoriete spenen en stopte er direct een in zijn mond. De overige twee had hij weinig moeite mee om weg te gooien. De twee in zijn handen gaan er met aarzeling achteraan. Nu die laatste nog. Ik vond het verschrikkelijk om hem ertoe te moeten zetten om ook deze in de bak te gooien. Hij liep in eerste instantie weg en probeerde ons te negeren. Het doosje Smarties die als beloning ertegenover stonden deden hem over de drempel brengen en toen ging ook de laatste ging in de prullenbak.

En dan is het bedtijd

Het eerste middagslaapje komt en omdat we een drukke ochtend hebben gehad, gaat hij vrij vlot richting zijn bedje. Nog één keer vraagt of hij een speen mag. Een kort antwoord is genoeg voor hem om er niet meer naar te vragen. Ook ’s avonds en de dag erna vraagt hij er om, maar verder wordt er niet over gesproken. We gebruiken bewust het woord ‘speen’ niet om hem niet in de verleiding te brengen er weer om te vragen.

speen2

Volle verbazing

Door de vakantie heeft meneer een nieuw slaapritme ontwikkeld. Hij slaapt snel in en is ’s ochtens pas om 7u wakker. Eigenlijk zoals het hoort. Hierbij mist hij zijn speen niet en wordt er nog amper om gevraagd. Het verbaast me enorm. Ik had me ingesteld om één á twee weken vermoeiende nachten, waarbij hij lange tijd om zijn speen zou huilen. Niets is minder waar. Een week geleden zeiden we de speen gedag en hij lijkt het niet te missen. Ik vond het vreselijk om hem dit aan te doen, maar het lijkt hem niets te doen.

Het wegdoen van een speen hoeft dus niet moeilijk te zijn. We zijn heel duidelijk geweest naar hem waarom de speen wegging, we hebben hem zelf de spenen in de bak laten gooien en we hebben het erna ern niet meer over gehad. Eigenlijk heel simpel en super effectief.

Heeft jouw kind een speen gebruikt en hoe ging het afbouwen daarvan?

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge