Wel of niet naar de peuterspeelzaal

Ik was niet van mening dat het voor mijn kind het nodig was dat hij naar de peuterspeelzaal zou gaan. Het consultatiebureau vertelde mij echter dat ik hem met anderhalf jaar alvast moest aanmelden. Door deze verplichting gingen mijn hakken nog dieper in het zand.
Toch kom ik hierop terug. Hoewel we voldoende kindjes in de omgeving hebben, ziet hij deze sporadisch. Soms gaat hij met zijn nichtjes mee of speelt hij met een kindje dat hij tegen komt in de speeltuin. Steeds vaker zie ik hem opkijken naar andere kinderen en vertelt hij wat hij aan het doen is. Langzaam begint mij het gevoel te bekruipen dat hij toe is aan het spelen met andere kinderen.

peuterspeel1

Omdat het voor mij nog een enorme drempel is waar ik overheen moet, heb ik de voor en nadelen van de peuterspeelzaal verzameld.

Er wordt niet altijd meer de term peuterspeelzaal gebruikt. De grens van peuterspeelzaal en kinderopvang is aan het vervagen. Beide moeten voldoen aan bepaalde eisen en de peuterleiders moeten voldoende kennis in huis hebben om met de kinderen om te gaan. In mijn gemeente wordt de term peuterspeelzaal nog gebruikt, maar soms valt het onder kinderopvang of peuteropvang.

Voordelen

Het is een voorbereiding voor de basisschool. Ze leren omgaan met de dagelijkse structuur van de klas en maken kennis met juffen en meesters. Kinderen leren netjes in een kring zitten en luisteren naar de juf of meester als deze iets vertelt of verhaal voorleest. Vaak is een peuterspeelzaal aangrenzend aan de basisschool, waardoor ze al gewend zijn aan het gebouw en het speelplein. Een kind kan rustig wennen als hij naar de peuterspeelzaal gaat, omdat dit vaak maar enkele ochtenden zijn en niet direct iedere dag naar school zoals dit het geval is bij de kleuterklas.

Ze komen in aanraking met andere kinderen. Thuis kunnen de kinderen doen wat ze willen, de ouder is altijd in de buurt om het kind in de gaten te houden en de omgeving is hen goed bekend. Op school zit je in een klas met meerdere leerlingen. Natuurlijk lopen er juffen en meesters rond die jouw kind zoveel mogelijk in de gaten houden. Toch hebben ook zij geen ogen in hun achterhoofd en zal het dus voorkomen dat je kind in een situatie beland waar hij zichzelf uit moet redden. Een kind pakt je speelgoed af of loopt je toren omver. Als kind moet je nog leren hoe hiermee om te gaan.

Natuurlijk probeer je als ouder je kind zoveel mogelijk uit te dagen met spelletjes. Toch reikt jouw kennis van spelletjes en andere oefeningen niet oneindig. Op de peuterspeelzaal wordt je kind meer uitgedaagd, omdat er andere liedjes worden gezongen en andere spelletjes worden gespeeld. Dit is positief voor de cognitieve en motorische ontwikkeling van je kind.

Voor verlegen kinderen kan de kinderopvang uitkomst bieden. Ze leren omgaan met andere mensen en andere kinderen. Ze leren dat het goed is om af en toe weg te zijn van de ouder en dat het heel leuk kan zijn om met andere kinderen te spelen.

Het geeft de ouder een paar uurtjes rust. Sommige kinderen kunnen prima op zichzelf spelen en een ander kind heeft hier hulp bij nodig van de ouder. Het maakt niet uit hoe jouw kind speelt. Als ouder ben je altijd op je hoede als het om je kind gaat. Zelfs als hij lief aan het spelen is houd je rekening met hoe je je dag indeelt. Gaat je kind een paar uurtjes naar de peuterspeelzaal, dan heb je even tijd voor jezelf. Je kan vlug boodschappen doen, het hele huis stofzuigen zonder dat iemand op de stofzuiger gaat zitten of gewoon even languit op de bank Netflix kijken. Heb je deze series al gezien?

De juffen en meesters op de peuterspeelzaal hebben een pedagogische achtergrond. Ze moeten een bepaalde diploma op zak hebben en hun kennis wordt regelmatig aangescherpt. Ook komen zij met veel verschillende kinderen in aanraking. Je kan dus wel zeggen dat ze een goede kennis hebben van de ontwikkeling van een kind. Zij kunnen daarom een achterstand van de ontwikkeling van je kind goed signaleren. Mocht dit het geval zijn, dan is er op veel peuterspeelzalen de mogelijkheid ‘voortijdige vroegschoolse educatie’ te volgen, om hen op een speelse manier de achterstand in te laten halen.

Nadelen

Het kost geld. Hoewel het om niet al te grote bedragen gaat en inkomensafhankelijk kan zijn, kan het soms net de doorslag geven om je kind niet naar een peuterspeelzaal te laten gaan.

De dagdelen dat je kind naar de peuterspeelzaal gaan staan vast, waardoor je niet zomaar kan wisselen met de ochtenden. Dit is moeilijk te regelen met onregelmatig werk. Je zal met je werk moeten regelen welke dagdelen je niet ingeroosterd kan worden of je moet diensten wisselen. Ook kan je niet zomaar met je kind op die ochtenden ergens naartoe. Je moet er rekening mee houden dat je kind die dagen vast zit aan de peuterspeelzaal.

Het kan voorkomen dat je kind negatief gedrag mee naar huis neemt. Bepaald taalgebruik of agressief gedrag kan je kind overnemen van andere kinderen uit de klas. Doordat je kind zijn aandacht moet gaan delen met de andere kindjes, kan hij zichzelf aanleren dat hij op een negatieve manier aandacht kan vragen.

Sommige kinderen kunnen juist angstig worden. Ze kunnen extreem gaan huilen als je je kind achterlaat bij de peuterspeelzaal. Als je ze vraagt wat ze op de peuterspeelzaal hebben gedaan, kunnen ze al overstuur raken. Soms kan dit betekenen dat je kind er nog niet klaar voor is en dat je nog even een paar maanden moet wachten.

Welke peuterspeelzaal

Onze kleine man heeft al laten zien dat hij eraan toe is om met andere kinderen te spelen. Eigenlijk is dit rede genoeg om voor hem dit mogelijk te maken door hem naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Nu is aan ons de moeilijke taak om uit te zoeken welke peuterspeelzaal wij kiezen voor onze kleine man. Het fijnst zou natuurlijk zijn dat het de peuterspeelzaal wordt die is aangesloten bij de basisschool. In een sneltreinvaart moeten er dus scholen bezocht worden en uitgezocht worden hoe goed deze scholen zijn. We moeten gaan uitzoeken wat wij verwachten van een school en welke scholen dit bieden. En dan eindelijk mag hij op dat grote speelplein gaan spelen.

Lees ook de update >> Hoe gaat het nu op de peuterspeelzaal?

peuterspeel2

Wat is/was voor jouw de rede om je kind wel of niet naar de peuterspeelzaal te sturen?

error
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge