Witte was – Moeders geheim voor de witte was

Als mijn moeder iets goed kan, is het de witte was écht wit houden. Waar mijn handdoeken al een beetje grauw beginnen te worden en de shirtjes van de kinderen vol zitten met vlekken, is bij haar alles stralend wit. Dat wil ik ook! Ik vroeg voor het ‘geheim’ om de witte was ook echt wit te houden.

witte handdoeken

Koop alles wit

Als ik mijn moeder vraag hoe zij haar was wit houdt is haar eerste antwoord ‘koop alles wit’. Geen gedoe met sorteren als alles wit is. Nu heb ik een grote stapel witte handdoeken en shirtjes, maar daar stopt mijn wit verzameling. Hierdoor duurt het lang voor ik een goede witte was heb.

Dus voortaan geen gekleurde theedoeken en keukendoeken meer. Geen leuke printjes op mijn beddengoed of een streep op shirt. Nee, alles wordt wit. Op deze manier heb je zeker weten een volledige was en kan je het op de juiste temperatuur wassen.

Meer wastips? Lees ook >> De was – Hoe ik er bovenop kwam

Scheiden

Wit bij wit. Logisch eigenlijk, want wie herinnert zich nog die ene rode sok in de was bij de witte handdoeken. Je zat weken met roze handdoeken opgescheept. Je kleding scheiden zorgt ervoor dat de kleuren niet in elkaar overlopen. Maar ook de stoffen moet je schieden. Niet alleen kan je dan een beter wasprogramma kiezen, maar ook zorgt het ervoor dat de stoffen optimaal worden gewassen en elkaar niet beschadigen. Zo gaan handdoeken en werkdoekjes bij elkaar op een kookwas. Witte kleding gaat samen in een wasje van 40 graden.

Maar wat doe je met je witte kleding waar een printje of streepje op zit. Deze gaan ook in de witte was. Test eerst, door het shirt individueel te wassen, of het streepje niet uitloopt. Als dit wel het geval is was je hem de eerste paar keren alleen. De overtollige kleurstof zal na 3 of 4 keer uit de donkere streep verdwijnen en kan ook dit shirt bij de witte was meewassen.

Ook lichtblauwe kleding of handdoeken mogen bij de witte was. Lichtblauw doet het wit witter lijken. Die lichtblauwe theedoek kan je dus gewoon meegwassen worden met de 90 graden was van de handdoeken.

Toch een verdwaalde sok in de witte was en zit je nu met grauwe of roze kleding. Haal de sok eruit en draai de was nog een keer. Doe er een schepje soda bij om kleur weer uit de witte kleding te halen.

Vlekverwijderen

Kinderen zijn sterren in het maken van vlekken op de kleding. Deze vlekken gaan er niet altijd even makkelijk uit. Zelfs met het dragen van een slabbetje zit dat mooie witte shirtje aan het eind van de dag onder de vlekken. Spoel het shirtje eerst uit onder de kraan voor je hem in de wasmand gooit. Een klein beetje zeep kan helpen de vlek los te krijgen van kleding.

Een welbekende tip is het sodabadje. Tegenwoordig zijn er allerlei middeltjes op de markt die beweren de vlekken te verwijderen, maar een ouderwets sodabadje doet dat net zo goed. De hoge alkaliteit zorgt ervoor dat allerlei vlekken oplossen en omdat er geen bleek zit in soda laat het geen vlekken achter op de kleding (het is dus ook voor gekleurd kleding geschikt).

De meest hardnekkige vlekken zijn make-up. Verwijder dus niet je make-up met een wit washandje, maar gebruik hiervoor een make-up remover cloth.

Waspoeder

Al die verschillende soorten wasmiddelen. Je wordt er soms een beetje dol van. Wat moet je precies gebruiken. Voor witte was kan je het beste een witte waspoeder gebruiken. Vloeibare middelen kunnen een vies laagje achterlaten in je wasmachine, dus is het goed om af en toe een poeder te gebruiken.

In wit wasmiddel zit een beetje bleek om je was langer wit te houden. Dit wasmiddel is dus niet geschikt voor je gekleurde was, maar je witte was heeft hier alleen maar voordelen van. Welk merk waspoeder je moet gebruikt is voornamelijk je eigen voorkeur.

Zonnestralen

De zon heeft een blekende werking. Net als het kinderspeelgoed dat buiten langzaam lichter wordt, wordt ook de witte was een tintje lichter. De hardnekkige vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een wit rompertje na een spuitluier is na een dagje in de stralende zon weer helemaal wit.

Gebruik deze zomermaanden om je witte was altijd buiten te drogen. Na je was weer een aantal keer buiten te hebben gedroogd zijn ook de grauwe keldingstukken weer stralend wit.

Hoe zorg jij dat je witte kleding wit blijft?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge