Zeg nooit nee tegen je kind – Maar wat dan wel?

Nee, laat dat liggen! Niet aankomen! Dat mag niet! En zo gaat het de hele dag door. Je blijft je kind corrigeren, omdat hij steeds dingen doet die niet mogen. Het lijkt alleen maar erger te worden en je krijgt het gevoel dat je kind niet luistert.

nee zeggen tegen je kind

Is het je weleens opgevallen hoevaak je nee zegt tegen je kind. Als ik erop let lijkt het of ik alleen maar mijn kinderen aan het verbieden ben dingen te doen. Het lijkt een averechts effect te hebben op mijn kinderen. Ze gaan het juist wel doen en proberen verder te gaan als ik nee blijf zeggen.

Laats zaten we op een terrasje bij een groot grasveld. We wilde een hapje gaan eten en de jongens mochten nog even spelen. ‘Niet bij het water jongens’, ‘ik wil niet dat je zo hard gilt’, ‘de appels niet van de grond oprapen’. Langzamerhand had ik alles wat er in hun ogen te doen was verboden en besefte ik me dat mijn kinderen van gekkigheid niet meer wisten wat ze moesten doen.

Lees ook >> Boefjes of gebrek aan opvoeding

Ontdekken

Kinderen zijn nieuwsgierige wezens. Ze zijn continue bezig te ondekken hoe de wereld in elkaar zit. Wat gebeurt er als ik hier tegen duw, wat voor geluid maakt dit en hoe voelt het als ik dit aanraak. Dit kan je als kind alleen leren door het te ervaren.

Zodra jij tegen je kind zegt dat hij iets niet mag aanraken of oppakken, krijgt het een extra lading. Nu het niet mag van mama, zal het wel iets bijzonders zijn. De nieuwsgierigheid groeit en je kind zet zijn ondekkingstocht voort.

Nee werkt uitnodigend

Herken je dit? Zodra jij hebt gezegd dat iets niet mag, gaan ze het juist doen. Nog voor ze er zelf aan hebben gedacht zeggen wij al dat ze niet met hun vingers in de vla mogen. En voor je het weet zit de hele hand er al in. Iets verbieden maakt het nog interessanter iets te doen. Het brengt ze op ideeën. Ze waren nog helemaal niet van plan om met de vla te spelen en wilde het juist netjes opeten. Maar nu je tegen je kind heb gezegd dat iets niet mag, vindt hij dat ‘iets’ eigenlijk wel heel interessant.

Maar wat dan wel

Het is voor je kind moeilijk te bedenken wat hij moet doen als jij iets verbiedt. Hij wilde met die rotte appel spelen, maar nu moet hij opeens iets nieuws verzinnen. Het moment dat ik mijn jongen terugfloot, omdat hij niet bij het water mocht spelen, liep hij er zo verloren bij. Hij wist niet meer waar hij heen moest. Dit is vaak waarom het lijkt dat kinderen niet naar je luisteren.

Geef je kind een alternatief. Ga maar met de bal spelen die daar ligt. Gooi hem maar naar mama, dan gooi ik hem terug. Je moet tussen de bankjes blijven met spelen. Hier kan je rustig je gang gaan. Binnen jouw grenzen kan je kind zijn wereld ondekken. Op deze manier kan hij veilig spelen en hoef je niet steeds nee te zeggen.

Een helpende hand

Het kan ook helpen om je kind een opdracht te geven. Laat hem je helpen door te vragen of hij iets voor je wil pakken. Door hem zo’n gerichte sturing te geven weet hij heel duidelijk wat er van hem verwacht wordt.

Ben jij thuis aan het opruimen en loopt je kind steeds in de weg? Geef hem ook een doekje en laat hem de tafel helemaal schoonmaken. Op deze manier benader je je kind op een positieve manier en geef je hem veel zelfwaardring. Zeg dus niet ‘loop eens niet zo in de weg’, maar ‘ga daar maar staan en ga maar helpen’.

Nooit meer nee zeggen?

Maar mag je dan nooit nee zeggen? Nee, natuurlijk niet. Er zijn dingen die je kind echt niet mag doen. Je moet ze behoeden van gevaarlijke situaties en daarom moet je soms nee zeggen. Probeer er wel een goede uitleg bij te geven. ‘Omdat ik het zeg’ is natuurlijk geen goede uitleg. Leg je kind uit waarom hij iets niet mag of waarom jij wil dat hij iets niet moet doet. Wees duidelijk en eerlijk. Maak er niet teveel woorden aan vuil, zodat je kind het begrijpt. Maar blijf hem altijd een alternatief geven wat hij wel mag doen.

Nu kan het heel moeilijk zijn om nooit meer nee te zeggen. Je eerste reactie is heel hard roepen dat iets niet mag als je kind weer wat uitspookt. Volg deze nee op met een positieve reactie. Laat hem weten wat je wel van je kind verwacht.

Hoevaak zeg jij nee tegen je kind?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge