Zelf wasmiddel maken – Goedkoop en heel erg leuk

Zelf je wasmiddel maken. Het lijkt zo’n enorm karwei maar eigenlijk is het een heel leuk klusje. Ik was nu voortaan met mijn zelfgemaakte wasmiddel. Wil je weten hoe het moet, lees dan snel verder.

Zelf wasmiddel maken heeft vele voordelen. Het is duurzaam, geldbesparend en ook nog eens erg makkelijk. Een fles wasmiddel kost al snel rond de 4 euro voor 20 wasbeurten. Een fles zelfgemaakt wasmiddel is niet meer dan 30 cent. 30 cent voor een hele fles! En doordat je alleen maar blokken zeep en eventueel wat soda hoeft te kopen til je je geen breuk met al die enorme en zware flessen wasmiddel.

Het is ook erg duurzaam. Dezelfde fles gebruiken voor je wasmiddel is de beste manier van recycling en haal daar nog eens de vervuiling van vervoer van een reguliere fles vanaf en je bent helemaal milieubewust bezig.

Lees ook >> – Review – CRYSTAL Body Deodorant

Home Made wasmiddel

Hoe maak je je eigen wasmiddel

40 gram zeepblok
40 gram soda (voor de witte was)
2,5l water

Rasp de zeep met een grove rasp. Een blok zeep kan makkelijk voor 2 flessen gebruikt worden. Voeg de zeep en eventueel de soda toe aan het water en laat het geheel koken. Als het aan de kook is gebracht en de zeep en soda geheel zijn opgelost laat je het volledig afkoelen. Hierna spatel je het flink door of, nog makkelijker, met een staafmixer en je wasmiddel is klaar voor gebruik.
Voor 1 wasbeurt gebruik je ongeveer 80 ml wasmiddel.

Slijm voor volwassenen

Het lijkt misschien een hele klus en vooraf denk je een dag in de keuken te moeten staan voor een flesje wasmiddel. Gelukkig is niet minder waar en is zelf wasmiddel maken niet alleen makkelijk, maar ook nog eens heel leuk.

Het gekookte goedje verandert langzaam in een grote pan met slijm! Een heerlijke dikke smurrie die het kind in je naar boven brengt. De eerste keer dat je dit ziet kan je bijna niet anders dan even je hand er doorheen halen. De staafmixer zorgt ervoor dat het een vloeibaar goedje wordt, al is het wel jammer dat de slijm dan verloren gaat. Des te meer zin heb ik om het nog een keer te maken.

En de was?

Het belangrijkste is natuurlijk de was. Wordt je was er schoon van en gaat het ook lekker ruiken?
Heel veel verschil zie ik niet aan het wasgoed. Het wordt net zo schoon als bij normaal wasmiddel. De geur is een ander verhaal. Hoewel ik een zeep heb gebruikt waar een geurtje in is verwerkt ruik ik dit minimaal. Ik ruik een hele subtiele zeeplucht, maar helaas niet de geur van pas gewassen wasgoed. Gelukkig is hier een oplossing voor.

Lees ook >> Witte was – Moeders geheim voor de witte was

Extraatjes

Om je wasgoed extra lekker te laten ruiken, kan je gebruik maken van etherische oliën. 30 druppels of zo’n 1,5 ml voor 2,5 liter. Eucalyptus olie werkt goed tegen huisstofmijt en je beddengoed wassen met een lavendelgeurtje garandeert een goede nachtrust.
Ook kan je natuurazijn toevoegen. Dit kan verzachtend werken voor de stof en ook wordt er gezegd dat het ervoor zorgt dat de kleuren beter in de stof blijven zitten.

Was jij volgende keer ook met zelfgemaakt wasmiddel?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge