Zindelijkheidstraining 2.0 – Als je denk te te weten hoe het moet

Mijn oudste zoon is eigenwijs en besloot niet voor zijn 3e zindelijk te worden. Met twee kinderen in de luiers vond ik het wel een keer genoeg om zijn luier te verschonen, dus de dag na zijn verjaarag besloot ik met de training te beginnen. Het ging hem heel makkelijk af. Nadat we duidelijk hadden gemaakt dat die luier echt niet meer aan ging was het 3 dagen met een potje rennen, extra wasjes draaien en uiteindelijk heel veel snoepjes voor beloning. Zo makkelijk had ik het niet verwacht.

Met Owen zou het net zo makkelijk zijn, dacht ik. Ik startte de zomer voor zijn 3e verjaardag, omdat ik het hem niet in de winter in zijn blote billen wilde laten lopen. Het was misschien nog een beetje vroeg, maar ik was vastberaden om hem zindelijk te krijgen.

Start van de zomervakantie

Het begin van de zomervakantie brak aan en ik had hem al een paar keer op het potje gezet. Het ging vrij makkelijk. Hij vond het niet eng en had zelfs al een paar keer op het potje geplast. Dit gaat een eitje worden. Vanaf het begin van de zomervakantie ging de luier uit en nam het potje een centrale plek aan in de woonkamer.

Waar zijn broer na drie dagen geen hulp meer nodig had, was het bij Owen niet zo simpel. Alleen als ik hem op het potje zette deed hij een plas, maar verder bleef hij een paar keer per dag een natte broek houden.

Hoe vaak ik niet heb getwijfeld hem weer een luier aan te trekken. Zou ik te vroeg begonnen zijn? Maar er zijn ook kinderen die met 1 jaar al zindelijk zijn, dus ik besloot het toch door te zetten. Hij hield het tenslotte regelmatig een paar uur droog, wat een teken is dat een kind er klaar voor is.

>> Lees ook: Zindelijkheidstraining in 10 stappen

Luierbroekjes

Met de vakantie zijn we regelmatig op pad gegaan. Geen zin in het gedoe met natte broeken deden we hem deze dagen nog wel een luierbroekje aan. Het resultaat was wisselend. De ene keer waren we steeds op tijd om hem op de wc zetten en een andere keer waren we weer terug bij af. Hoe dan ook zagen we een kleine terugval als hij een luier aan had gehad.

De tijd brak aan dat hij weer naar de peuterspeelzaal ging en ik had me er al bij neergelegd dat hij niet uit zichzelf naar de wc ging. Als het betekent dat ik hem steeds op de wc moest zetten om hem geen luier meer te laten dragen, dan was dat maar zo. Het zou in ieder geval een hele hoop vieze luiers schelen en dat is toch mooi meegenomen.

Zoals bij de dagjes uit, deden we hem een luierbroekje aan als hij naar de peuterspeelzaal ging. Ik kan toch niet verwachten dat de juf precies weet wanneer hij moet gaan plassen? Niet dat ik het van tevoren zie aankomen. Ik moest gewoon de tijd in de gaten houden. Zoals elke keer zagen we een terugval als hij weer een luier aan had gehad.

Gaat het ooit lukken?

Hoelang moet dit nog duren? Hij was al weken bezig om voor zijn cadeau te sparen, maar hij leek het nog niet te snappen. Tot we besloten die luier definitief uit te houden. Zelfs ’s nachts zou hij geen luierbroekje meer aan doen. Opeens hoorde we hem zo nu en dan gillen dat hij naar de wc moest. Nog redelijk in paniek, doordat hij niet precies leek te weten wat hij moest doen. Soms waren we te laat, maar steeds vaker lukte het om hem op tijd op de wc te krijgen.

Het is een lange weg geweest, maar eindelijk durven we te zegen dat hij zindelijk is. De training heeft iets langer geduurd dan ik dacht, maar zijn cadeau heeft hij eindelijk binnen. En nee, we zijn er nog niet helemaal, maar steeds vaker geeft hij zelf aan dat hij naar de wc moet. ’s Nachts is het luierbroekje weer aan, want een goede nachtrust is iets belangrijker dan een volledig zindelijk kind.

>> Lees ook: De spaarkalender – Het belonginssysteem voor de koppige peuter

Ik dacht te weten hoe het moest en snapte niet waarom het bij sommige mensen zo lang duurde voor hun kind zindelijk was. Het is toch gewoon duidelijk zijn en consequent blijven? Ook, maar niet alle kinderen zijn hetzelfde en zelfs deze broertjes besloten het op een totaal andere manier te doen.

In plaats van 3 dagen heeft het maar liefst 9 weken geduurd voor mijn jongste zoon zonder luier door het leven kan. Het zijn weken vol frustratie geweest, met heel veel natte broeken. Maar hij is uiteindelijk ook zindelijk geworden. Niet volgens het boekje, maar helemaal op zijn eigen manier.

Hoe gaat de zindelijkheidstraining bij jouw kind?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge