Zitten is een werkwoord

Ik zit, jij zit, wij zitten. Maar mama zit nooit. Dat zitten een werkwoord is, dat hebben we natuurlijk allemaal geleerd. Maar dat je er zo hard aan moet werken om een keer ontspannen te zitten, dat besef ik me de laatste tijd meer dan ooit.

Bij iemand op de koffie was altijd even gezellig een bakje doen, je dingen bespreken en vervolgens uitgerust weer naar huis. Nu loop ik constant heen en weer om m’n jongen uit de plantenbak te trekken, legoblokjes uit z’n mond te vissen en m’n koffie hoog te houden, omdat meneer anders een slokje wilt hebben. Als meneer dan rustig aan het spelen is, dan begint zijn broer te vragen om aandacht. Hierdoor betrap ik me er regelmatig op, dat ik eigenlijk er niet aan toe kom om even rustig te zitten.

Ook thuis

En niet alleen bij andere mensen is dit een probleem. Ook thuis heb ik regelmatig momenten dat ik heen en weer blijf lopen. Er is iets nodig van boven, dus ik ren de trap op. Knuffel ligt nog beneden en ik ga weer naar beneden. Met enige regelmaat worden er estafette slaapjes gehouden. Leg ik nummer 1 op bed, wordt nummer 2 wakker. Hup, ik kan weer de luiers gaan verschonen, hapjes gaan geven of speelgoed aanbieden. Als ik even denk rustig te gaan zitten, wordt er een deur of een kastje open getrokken, waar geen kindjes bij horen te kunnen. Ik ben dus in een constante staat van paraatheid. Vaak genoeg besef ik me, in de avond, dat ik de hele dag nog amper heb gezeten.

Hierdoor ben ik soms erg moe en versleten en kost het me moeite om nog een momentje voor mezelf te pakken. Eigenlijk wil ik dan gewoon naar bed. Door het continue doordenderen merk ik soms dat het me een beetje teveel wordt. Ik ben kortaf naar m’n kinderen, ben niet meer heel gezellig naar manlief en schiet uit m’n slof als ik iets laat vallen.

Adem in, adem uit

Daarom speciaal voor de moeders die, die net als ik, ook geen moment rust krijgen. Voor de mensen die even een adempauze nodig hebben, maar dan wel in een hele korte tijd, kleine ontspanningsoefeningentjes. Deze ademhaling heb ik al vaker op het internet voorbij zien komen, maar vandaag merkte ik echt verschil na dit een aantal keer te hebben gedaan.
Ga er dus rustig voor zitten en doe de volgende oefeningen.


Laat je ademhaling synchroom lopen aan het bovenstaande figuur
en voel je lichaam ontspannen.

error
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge