Zo leert je kind fietsen – Tips van gymjuf Linda

Gemiddeld is een kind klaar om te fietsen tussen de leeftijd van 4 en 5 jaar. Maar hoe pak je zoiets aan? Hoe zorg je dat je kind de fiets durft te beklimmen en hoe zorg je dat het fietsen leuk blijft?

leren fietsen

Ik moet toegeven dat ik het best spannend vond om mijn zoon te leren fietsen. Daarom heb ik ook de hulp ingeroepen van iemand met veel expertise op het gebied van beweging bij kinderen (a.k.a. mijn zus de gymjuf). Met haar tips heeft mijn zoon voor de leeftijd van 4 jaar geleerd te fietsen. En dat zonder moeite en stress.

Loopfiets

Je hoort het wel vaker. De loopfiets is de eerste stap om te leren fietsen. Een kind leert hoe hij zijn balans moet houden en hoe hij de fiets onder controle houdt. Hij raakt vertrouwd met een fiets en hoe hij een tweewieler recht kan houden. Als het nog een beetje eng is voor je kind, staat hij met beide benen op de grond. Durft hij al meer, dan zal je zien dat hij af en toe beide beentjes van de grond heeft en zelf de fiets in balans kan houden.

Heeft je kind het vertrouwen in de loopfiets, laat hem dan ervaren hoe het is om meer vaart te maken door hem een klein heuveltje af te laten rijden. Heeft hij geen moeite om rechtdoor te fietsen, dan is hij klaar om over te gaan op een fiets met trappers

Zijwieltjes overslaan

Door te fietsen met zijwieltjes oefent het kind niet om zichzelf in evenwicht te houden. Ook gaat een fiets anders de bochten door dan een fiets zonder zijwieltjes. Je kind wordt afhankelijk van de zijwieltjes en krijgt een verkeerd fietsgevoel aangeleerd. Dit moet vervolgens weer afgeleerd worden.

Is je kind nog wat angstig om de trappers te gebruiken, dan kan het geen kwaad om een enkele keer op een fietsje te gaan zitten met zijwieltjes. Laat wel de loopfiets het voornaamste fietsje zijn waar je je kind op laat rijden.

Op- en afstappen en remmen

Als het fout gaat, gebeurt dat meesal bij het op- en afstappen. De korte beentjes over het zadel gooien is nog niet zo makkelijk. Help je kind een manier te vinden hoe hij makkelijk op of af kan stappen. Laat hem dit een paar keer oefenen en probeer hem hierbij zo min mogelijk te helpen.

Maak ook afspraken met je kind over hoe hij moet remmen. Laat hem ervaren wat de rem doet. De meeste loopfietsjes hebben geen handrem en een kind is gewend om de schoentjes te gebruiken om een fiets tot stilstand te brengen. Dit kan echter gevaarlijk zijn als je kind sneller leert fietsen.

Stimuleer vooruit kijken

Vooruit blijven kijken is belangrijk om je balans te houden. Stimuleer je kind om vooruit te laten kijken. Probeer te vermijden dat je dingen van hem vraagt waardoor zijn blik een andere richting dan vooruit kan gaan. Door te roepen ‘door blijven trappen’ kan een kind geneigd zijn naar zijn trappers te gaan kijken. Neem liever een punt voor zich uit waar hij naartoe moet rijden. Stimuleer hem om naar dit punt te racen om hem vooruit te blijven kijken en voldoende vaart te behouden.

Gewoon doen

Vaak hebben wij als ouder meer moeite met een nieuwe stap te nemen dan de kinderen. Zij zijn nog zo flexibel en pakken dingen snel op door het gewoon te doen. Waar ik dacht dat mijn zoontje een paar keer met de fiets moest oefenen bleek hij het in 4 keer de laan in en uit fietsen al onder de knie te hebben. Alleen nog een duwtje in de rug om vaart te maken was hierna voldoende. En niet veel later fietste hij vrolijk zijn eigen weg.

>> Lees ook: Omgekeerde psychologie gebruiken bij je kind – Doen of juist niet?

Pakt je kind het niet de eerste keer op, probeer het dan later nog een keer. Het ene kind leert het in een middag en de ander wil wat vaker oefenen. Blijf herhalen, maar dring niet aan. Wees niet teveel gericht op het eindresultaat, maar benoem de dingen die goed zijn gegaan. Op deze manier blijft je kind het zelfvertrouwen behouden. Een kind dat liever wil lopen op een fiets met trappers, zet misschien vanzelf een keer zijn voeten op de trappers. Maak je je echt zorgen, vraag het dan eens na bij de fysiotherapeut of de huisarts.

Ben jij er al klaar voor om je kind te laten fietsen?

error

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge